Thursday, May 26, 2011

Trip Hari Ke-3 : We both Coming to Singapore

Punyala penat gila chek beng berjalan-jalan kat Singapore neh. Panas kalah padang fasir. Patut la orang kat sini semua pakai hot pent dengan baju nampak segala lurah. Pastu pkai sunglass. Memang style habes. Aku sebagai foreigner di Singapore pakai ala-ala kayu memang menanges la ketiak kan.


Naek bas nak pergi sane tak mahal sangat, RM3.30 je sehala. Tapi kene rajin berlari la kejar bas turun naek imigresen dua tiga kali. Kalo yang ada sakit gout tu better pergi naek flight ye. Perjalanan dari stesen bas Larkin, JB ke Singapore memakan masa setengah jam, dari imigresen Singapore ke city pun lebih kurang setengah jam.


At first, kalau yang pergi Singapore dengan bas dan percutian yang hanya satu hari better korang naek MRT. Senang, convenient dan tak penat sangat. Kira murah la jugak. Bayar $18 dollar per person untuk kesemua destinasi. Tak payah susah-susah turun naek beli ticket dah. Tapi once korang return ticket dia akan pulangkan duit korang $10. So, tak mahal kan? Main stesent kat sini City Hall, lebih kurang KL sentral la. Tapi memang jauh lagi cantik dan canggih la kan. Sila ambil map dan rancang perjalanan anda supaya tak pergi tempat yang sama dan anda kerugian masa. Better tengok map dan pergi jalan tempat yang sehala. Then balik semula ke city Hall, dan teruskan perjalanan ikot hala laen pulak. Paham tak?


Kalau datang Singapore tak pergi dekat Merlion Park macam tak sah kan. Mesti nak berposing air pancut singa keluar dari mulut korang. Tapi mohon hampun ye, masa kami pergi singa yang besar gabak tu tutup sebab tengah selenggara. Yang singa kecik ada la dua tiga ekor.



Lepas tu kami bersiar-siar sekita tasik dekat Marina Bay. Memang cantik sangat. Ramai orang tua date kat sini taw. Tempat dia luas sangat, nama tempat pelik-pelik tak sempat nak ingat semua. Kami banayak jalan dari naek MRT sebab kalau naek MRT susah nak tengok tempat. MRT kan bawah tanah dan nak tengok stesen dia sangat susah taw. Tapi jangan risau sebab banyak sangat signboard dekat Singapore ne. Jangan risau sesat oke.



Deakat Parliment Singapore. Cantik gila. Bangunan dia memang klasik.



Dah penat berjalan kan. Mesti lapar. Kami pergi makan dekat Arab Street yang famaos amos tu. Boleh jumpa macam-macam masakan melayu dan mamak. Kat sini baru aku leh jumpa ramai perempuan bertudung. Tempat laen memang sangat ramai chinise dan foreigner. Ada jual macam-macam jugak kat sini macam kaen, baju dan tudung. Kitorang masuk kedai pak arab. Kedai dia bersih sangat. Lege dapat basahkan tekak. Korang datang Singapore silalah bawak makanan spare macam roti dan jangan lupa air mineral k. Sebab kat sana air mineral harga 3kali ganda. Mula-mula aku punya lapar over gila, nak order nasi arab dengan murtabak Singapore sekali. Mr S cakap kita order murtabak je dulu, kalau lapar lagi baru order laen. Murtabak dia macam gergasi, besar gila. Boleh makan 2-3 orang. Total harga dalam $10.



Depan masjid area Arab Street


Tengok gambar bawah ne flat dekat Singapore, macam kondo dekat Malaysia. Memang cantik dan bersih. Dah la bandar dia tak jem walaupun kereta banyak. Teruja tengok kereta dekat Singapore semua baru, cantik dan mahal. Pengguna kereta memang dikenakan syarat ketat yang mana kereta over than 5 years kene lupuskan. Jumpa banyak kereta Bentley dorang buwat teksi je. Gila kan. Haa..lagi satu buwat penggemar superbike, naked bike, dekat Singapore ne sangat la bersepah dan dorang parking tepi jalan je. Sama tarap dengan basikal je tempat parking dia.



Lepas tu kami jalan-jalan lagi samapai ke Aljunied. Tempat ne MRT die dah macam kat KL. Tergantung. Macam kawasan pinggir bandar. Rata-rata orang chinese pendapatan sederhana kot tinggal sini.


Petang before balik kami patah balik ke City Hall sebab nak pergi Bugis Village/ Bugis Street. Kat sini boleh dapat macam-macam cenderahati untuk bagi dekat kawan-kawan korang. Aku beli baju dan kasut kat sini. Murah-murah la jugak.



P/s :




  1. Kat Singapore sangat banayak Shopping Complex besar, macam kat KL juagak, kua je MRT kalau tersalah baca singboard masok la korang dekat shopping dia. Tengok signboard mole-molek k sebab jaaln dia sangat banyak.

  2. Pakai la flat shoes atau selipar yang selesa ye supaya kaki korang tak melecet.


  3. Jangan lupa bawak air mineral.


  4. Pakai baju yang serap peluh.


  5. Baca peta leklok dan plan tempat nak pergi

  6. Enjoy your trip to Singapore.




4 comments:

ZoOLhEaLmE said...

mmbr aku nk p singapore mmgu dpan. bley suggest x ape bnde yg best utk aku kirim n kt mane tmpat tu.

Moumo said...

g kat Bugis street,
baju n sua serta beg murah2

eeqa~ said...

bestnye honeymoon!!!! jelesh.. hehe

Moumo said...

eeqa@

bebe,p holiday oke,not honeymoon.
honeymoon kami nk p jauh2 ckit
hahha