Wednesday, November 24, 2010

Hari Korban Lembu

Erm, ari tu kan raye kan, raye haji kan, betol tak?eh betol kan raye haji, rumah kite kan, rumah kite la, bukan rumah awak, ade buwat kenduri cikit. Cikit je la,sekor lembu bukan seko unta pun. Abah kate, die dapat rezeki lebeh ckit tahun ne, tu yang nak share cikit kan dengan orang, meriah jugak kadang-kadang wat kenduri cm gne, duk kampung standard la, sume orang datang menolong and mkn same same bukan cm kat banda seme orang bongkak sombong kurang mesra dan lain lain seangkatan dengannye.peace!!! (orang kat banda dimaksudkan orang di kota raya, tapi tak seme orang cm gine. Orang banda jangan emo emo k.)

Acara pagi dimulakan dengan penyembelihan lembu oleh orang yang pro lagi hebat. Sebab orang cakap, orang la cakap, saya tolong cakap je, kalo xreti sembelih, daging akan jadi berlemak-lemak, maksud yang saya cuba sampaikan adalah, lepas anda anda makan, lemak yang tinggal kat pinggan tu leh di "kokok kokok" gune jengkaut tanah. Haa.. Dasyat tak? Ne orang cakap ye, bukan cite tahyul yang boley menjengketkan minda sebagai orang islam pun.
Mari kita mencucih mata tengok aksi lembu terap, (ingat rempit je ke leh wat terap)
Baju kuning yang tengah muke ala kontrol macho tu abang ipar kakak sulong tapi no 2 lam sibling aku.Pham x?Xpaham g cek kamus bahasa Magribi


Ramai ank buah aku neh, baju biru and pink dan merah anak kakak aku yang tudung itam tu, yang baju ijau lumut ngn ijau pujuk jagung tu anak abang sulong aku yang gemok ade gamba die potong daging kat bawah. Yang oren anak kakak aku yang muke cm mat saleh sesat.



Baju merah tu abang ipar kakak no 3 merangkap kakak atas aku yg mana die paling pendek lam family tapi paling putih melepak lepak.

Yang tarik tali lembu ala manja tu laki kakak aku yang cikgu kat gombak. Ala kakak aku paling gelap tu, die la tu.

Seyes mase ne aku duk mengapal niat, kekeke, sengket tol otak, baru je pak sembelih duk ajaq

Dari tepi, kakak sulong lepas abang, kakak tengah, aku yang manis berbaju kurung (ehik2), kakak ats aku merangkap bini abang ipar aku yg pkai baju merah kat ats.

(uols jgn salah tengok gambar, masuk aku gmbar bawah oke, bukan gambar atas yang para kaum adam dk tayang pontot depa neh.aish!)
Yang nyebok kat tepi tu anak yang pakai sua itam tu

Baju oren comey kat bawah ne Iskanda, anak buwah kesayangan yang paling ngengade sebab die tahu sume orang sayang die,

baju merah plak anak laki kakak aku yanga pakai sua kat ats tu

Wajah wajah kesayangan hamba bonda dan ayahanda yang sedikit seksi di situ.

Kat bawah ne plak, kakak yang hari raye kedua baru nak beraya sebab masing2 kene paksa dgn laki beraye rumah mentua, ngeri dapat laki cmne, kalo aku mahunye malam raye aku curi curi lari balik umah bonda aku.

Kakak kechintaan aku yang tengah, suke gado, paling dekat ngn aku dan kami 2 orang anak perantauan yang jauh dari kampung sebab yang laen sume dk kt Klate.

Familiria, yang pakai tudung ala pesen mak arab tu nenek belah mak, yang tudung ungu tu mak sedare aku dan boley juga dikenali adik mak aku.

Baju ijau, anak mak sedare aku. Boley tak nak cite, bukan nak riak taw, nak cite cket je, die suke puji aku cantik. Ehik ehik. Batuk gatal kejap.

Iklan ubat gigi tak laku kejap.

Oh, yang gemok sua ijau pinjam aku punye tu abang sulong pling aku terpaksa chinta kasih sebab die paling suke kendong aku mase aku kecik mak aku la yang ckp, dak taw la kalo depa depa propa je kan,

yang baju putih itam ckit tu kezen aku yang mak die pakai tudung ungu tadi, yang kangkang seluas alam baju die ade kaler gold kat lengan tu abang ipar aku laki akak aku yang aku salam cium tangan tu tadi.

Gamba bawah, meriah x uols?Lam parking kete pun voley tuh.

Kat ats ne, anak sedare sulong aku, mak die kakak aku yang pakai sua itam tadi, bapak die yang pakai spek kat bawah ne, Ramai betol anak die, 4 orang.

Tudung kaler merah tu kakak ipar aku yang satu satunye selagi abang aku xgatal kawen laen.


Thanks buwat kawan-kawan yang sudi datang makan kenduri kat rumah aku. Maksud aku makan kenduri makan daging la, kenduri mane leh makan ye dak. Raya aku samapi kol 2 je sebab lepas tu aku kene darah tinggi mengejut, so aku tido sampai lebam. Pak aku pun same kene darah tinggi. Memang bapak anak bapak tol aku neh.


4 comments:

puteri87 said...

waaa..bestnye..meriah tu..hehe..masak lauk pe?lapor lak..huhu

Moumo said...

meriah gile sbb rmai sgt org
lauk pe eh?
perot cicah air asam,dahtu kitorg wt dgg bakar n segale male stick2 tuh, daging blackpaper, daging goreng,yg pekakas dlm lembu tu goreng cmpur chart je,pastu yg part telinga,lidah,mate o pape je la kt kepale seme bg kt orang xlalu nk tgk,hahah,pastu singgam ke singgang daging korg pngl, pastu sup tulang..

perghh.menu daging wt aku png beb

E.d.Y said...

sembelih tengah jalan ke??

Moumo said...

edy:

aah,tp still leh lalu..
lgpn kt kmpung,
org xkesah
org lalu tgk trs benti join tlg
meriah kn?
ne pn xamik gmba org ngah mkn,rmai gile..xsmpt